28 Şubat 2014 Cuma

Düzenbaz (American Hustle - 2013)


Yönetmen: David O. Russell
Senaryo: David O. Russell, Eric Singer
Yapım: ABD
Tür: Dram, Suç
Süre: 129 dakika
IMDb Puanı: 7.6
Oyuncular: Christian Bale, Amy Adams, Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Jeremy Renner
Oscar Adaylıkları: En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Özgün Senaryo, En İyi Kurgu, En İyi Yapım Tasarımı, En İyi Kostüm Tasarımı

Film ülkemizde "Düzenbaz" adıyla sinemaseverlerle buluştu.

Bu sene Oscar'ın bol adaylık alan filmlerinden birisi "American Hustle". En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek ve Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Erkek ve Kadın Oyuncu dahil toplamda 10 kategoriye ismini yazdırmayı başardı.

Şöyle bir bakığımızda kadronun tamamı tanıdık isimlerden oluşuyor. Batman filmlerinden aşina olduğumuz "rolü için her kılığa giren adam" lakaplı Christian Bale, "Felekten Bir Gece" serisi ve 2012'nin en iyi filmlerinden biri olarak görülen "Umut Işığım"dan tanıdığımız Bradley Cooper, bu sene 5 Oscar adaylığı bulunan "Her" filminde de izlediğimiz Amy Adams ve yine "Umut Işığım" adlı film ve "Açlık Oyunları" serisinden tanıdığımız genç ve yetenekli aktris Jennifer Lawrence gibi isimler filmi ön plana çıkaran en büyük etken. Hatta yönetmen David O. Rossell'ın "karakter odaklı" bir sinemacı olduğunu düşünürsek, oyunculuk bazında harikalar yaratan bir film olduğunu söylemek mümkün.

Fakat açıkçası ben American Hustle'ın 10 adaylığına rağmen törenden eli boş dönebileceğini düşünüyorum. Adaylığı bulunan hiçbir kategoride favorim değil American Hustle. Oyunculuklar iyi evet fakat her birinin rakipleri daha iyi. İçlerinde Jennifer Lawrence'ı bir adım önde görüyorum o kadar. Ha bir de belki En İyi Kostüm Tasarımı ödülünü alabilir, o da zor tabii.

Neyse, gelelim filmin konusuna.

Film, "Bu olaylardan bazıları gerçekten yaşandı." yazısıyla başlıyor ve senaryo yaşanmış bir olaya dayanıyor.

1970'lerde geçiyor bu düzenbazlık hikayesi. Irving Rosenfeld adlı adam Sydney Prosser'la birlikte ortak ve aynı zamanda sevgililerdir. Çok yetenekli olan bu iki dolandırıcı birlikte bir sürü kişiyi dolandırırlar fakat günün birinde FBI ajanı olan Richie DiMaso tarafından yakalanırlar. Bu andan sonra ise filmin konusunda biraz değişiklik olur ve bu iki düzenbazın hüküm giymemek için tek bir çareleri vardır: FBI için çalışmak.

Film hakkında daha fazla bilgi verip de zevkinizi kaçırmayacağım, bu yüzden burada bırakıyorum. Bu senenin Oscar adayı filmleri arasında benim için sonlarda gelir American Hustle fakat yine de sıkılmadan izlediğimi itiraf edebilirim.

Bol müzikli ve komedili film arıyorsanız tam size göre. Fakat rakibi "The Wolf of Wall Street/Para Avcısı" ile karşılaştırıldığında epey bir ezileceğinin altını çizeyim, ki IMDb puanları da bu dediğimi destekler nitelikte.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder